وب نامه مطهر
مقالات و سروده ها و روزنوشت ها و معرفی آثار
همبستگی اجتماعی در نگاه اسلام /8
-------------------------------------------------
3. نقش فرهنگ در ايجاد همبستگي اجتماعي
------------------------------------------
افراد جامعه مانند آجرهايي هستند كه در يك ساختمان قرار دارند. آنچه اين آجرها را در كنار هم نگهداشته، ملاط است. درباره انسانها نيز فرهنگ مانند ملاط است. ابونصرفارابي اولين كسي بود كه نقش محوري فرهنگ را يادآور شد:
ارتباط و همبستگي ناشي از تشابه در اخلاق، خوشطبعي و اشتراك در لغت و زبان است و در صورتي گسستگي به وجود مي آيد كه افراد در اين امور با يكديگر تباين داشته باشند.
(ابونصر فارابي، 1991م: 155.)
پارسونز، از دانشمندان غربي نيز بر نقش فرهنگ تأكيد كرده و معتقد است:
اين فرهنگ است كه از گذر هنجارها، ارزشها، آرمانها و ايدئولوژيهايي كه به كنشگران اجتماعي پيشنهاد يا تحميل ميكند، برايشان انگيزه و آمادگي ذهني براي كنش را فراهم مي نمايد.
(گي روشه، 1376: 82 )
وي فرهنگ را نيروي مهمي مي انگاشت كه عناصر گوناگون جهان اجتماعي يا به تعبير خودش، نظام اجتماعي را به هم پيوند مي دهد.(جورج ريتزر: 138.)
به ديگر سخن، فرهنگ، ميانجي كنش متقابل ميان كنشگران است و شخصيت و نظام اجتماعي را با هم تركيب مي كند. فرهنگ اين خاصيت ويژه را دارد كه كم و بيش مي تواند بخشي از نظامهاي ديگر باشد. بدينسان كه فرهنگ در نظام اجتماعي، بهصورت هنجارها و ارزشها تجسم مي يابد و در نظام شخصيتي، ملكه ذهن كنشگران مي شود.(همان)
فرهنگ، نظام الگودار و سامانمندي است كه هدفهاي جهت گيري كنشگران، جنبه هاي نظام شخصيتي و الگوهاي نهادمند نظام اجتماعي را دربرمي گيرد.
(همان: 139)
فرهنگ نيز براي تداوم و بقاي خود از دو ساز و كار بهره ميگيرد:
الف) فرآيند اجتماعي شدن يا جامعه پذيري از راه آموزش قوانين، مقررات، آيين ها و آداب و سنن و نظارت اجتماعي بر حسن اجراي آن ها
(ابوالحسن تنهايي، 1371: 156 و 157.)
از طريق فرآيند اجتماعي، الگوهاي فرهنگي، يعني ارزشها، باورها، زبان و نمادهاي ديگر، در نظام شخصيت دروني ميشود و «در يك فراگرد اجتماعي شدنِ موفق، ارزشها و هنجارها، ملكه ذهن مي شوند و به صورت بخشي از وجود كنشگران يا وجدان آن ها در ميآيند. در نتيجه اين فراگرد، كنشگران، ضمن دنبال كردن منافعشان به مصالح كل نظام خدمت ميكنند».
(نظريه جامعهشناسي در دوران معاصر، ص136.)
ب) سازوكارهاي كنترل اجتماعي، خط دوم دفاع از نظام را تشكيل ميدهد. در ميان نظامهاي كنترل اجتماعي، نظامي بهتر است كه نظارت اجتماعي در آن ، مردميتر و غير رسميتر باشد. بنابراين، زيادهروي در بهرهمندي از نظام كنترل اجتماعي رسمي، براي همبستگي اجتماعي زيانبار است و جامعه آسيب ميبيند.
جورج ريترز در اين باره، بر اين باور است:
نظام اجتماعي انعطافپذير از نظام زودرنجي كه تاب هيچگونه كجروي را ندارد، نيرومندتر است. يك نظام اجتماعي بايد فرصتهاي گستردهاي را براي اعضايش فراهم كند تا شخصيتهاي گوناگون بتوانند بدون تهديد يكپارچگي نظام، ابراز وجود كنند. (همان: ۱۳۷)
4. نقش احساسات ملي و پيوندهاي نژادي و خويشاوندي در ايجاد همبستگي اجتماعي
بر اساس نظر ابن خلدون، پيوندهاي قومي در همبستگي اجتماعي و صعود و سقوط ملتها نقش ويژهاي دارد كه آن ها را برميشماريم:
الف) همبستگي بر اثر نزديكي در مكان و محل زندگي
در روايتهاي گوناگون، بر حق همسايه و لزوم حسن سلوك با همسايه اشاره شده است.
(ر.ك: محمد بن يعقوب كليني، 1365 : 666)
«همبستگي اجتماعي، با پيوند با همسايگان و ارتباط در سايه اشتراك در منزل و در مرحله بعد، در سايه اشتراك در كوچه و به دنبال آن، اشتراك در كوي و سپس محله به وجود مي آيد.»
( كتاب آراءِ اهل المدينة الفاضلة، ص 156.)
هر قدر همسايگان بيشتر به هم كمك كنند، به همان مقدار همبستگي و وفاق در آن اجتماع محكمتر است. در اسلام بر لزوم مراعات حق همسايه بسيار تأكيد شده است.
از امام صادق(ع) چنين نقل شده است:
«خوب همسايهداري، روزي انسان را زياد ميكند».
عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ: حُسْنُ الْجِوارِ يَزِيدُ فِي الرِّزْقِ، (كافي، ج2: 666).
در روايت ديگر از رسول الله صلی الله علیه و آله نقل شده است:
هركس به خدا و روز رستاخيز ايمان دارد، نبايد به همسايهاش آزار برساند.
عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ: جَاءَتْ فَاطِمَةُ(س) تَشْكُو إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه و آله بَعْضَ أَمْرِهَا فَأَعْطَاهَا رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله كُرَيْسَةً وَ قَالَ تَعَلَّمِي مَا فِيهَا فَإِذَا فِيهَا مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ فَلَا يُؤْذِي جَارَة ُ، (همان: 667).
و همچنين از امام صادق(ع) و رسول الله صلی الله علیه و آله نقل شده است كه نيكويي در همسايهداري، عمر را طولاني ميكند و سبب آباداني كشور ميشود.
َعنْ أَبِي مَسْعُودٍ قَالَ قَالَ لِي أَبُو عَبْدِاللَّهِ(ع) حُسْنُ الْجِوَارِ زِيَادَةٌ فِي الْأَعْمَارِ وَ عِمَارَةُ الدِّيَارِ؛ عَنِ الْحَكَمِ الْخَيَّاطِِ قَالَ قَالَ أَبُوعَبْدِاللَّهِ(ع) حُسْنُ الْجِوَارِ يَعْمُرُ الدِّيَارَ وَ يَزِيدُ فِي الْأَعْمَارِ.
عَنْ أَبِي عَبْدِاللَّهِ(ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله حُسْنُ الْجِوَارِ يَعْمُرُ الدِّيَارَ،
(همان: 668)
روشن است كه يكي از جنبههاي آباداني كشور، همبستگي اجتماعي است. ازاينرو، كشوري كه از نظر اجتماعي گسيخته است، نميتواند آباد باشد.
---------------------------------------------
ادامه دارد...
-----------------------------------
@amotahar
موضوعات مرتبط: مقالات
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: مقالات
تاريخ : پنج شنبه 2 ارديبهشت 1395نظر بدهید
| 9:35 | نویسنده : سید علیرضا شفیعی مطهر | درباره وب
نويسندگان
موضوعات وب
لينک دوستان
تبادل
لینک هوشمند
برای تبادل
لینک ابتدا ما
را با عنوان
وب نامه شفیعی
مطهر و
آدرس
modara.LoxBlog.ir
لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.
لينک هاي مفيد
برچسبها وب
آخرین مطالب
پيوندهاي روزانه
آرشیو مطالب
لينک هاي مفيد
امکانات وب