وب نامه مطهر
مقالات و سروده ها و روزنوشت ها و معرفی آثار
همبستگی اجتماعی در نگاه اسلام /6
--------------------------------------------
نقش دين اسلام در ایجاد همبستگي اجتماعي
-----------------------------------------------------
نقش دين به ويژه دين اسلام در همبستگي اجتماعي بهگونهاي است كه همه مردماني را كه مسلمانند، «امت اسلام» مينامند و ملت در اصطلاح دين اسلام، به معناي دين و آيين است. خداوند در قرآن كريم ميفرمايد:
«ثُمَّ أََوْحَيْنا إِلَيْكَ أَنِ اتَّبِعْ مِلَّةَ إِبْراهيمَ حَنيفًا». (نحل: 123)
در منتهي الارب و ناظم الاطباء آمده: امت جماعتي را گويند كه به سوي ايشان پيغمبري آمده باشد . در برخي از كتب لغت: گروهي را كه به پيغمبري ايمان آوردهاند، امت نامند. (لغتنامه دهخدا، به نقل از: فرهنگ فارسي معين)
لفظ امت (پيروان يك پيامبر) به روشني دلالت بر اين دارد كه دين ميتواند ميليونها نفر را بر اساس آموزههاي الهي، در جهت واحدي هدايت كند، بهگونهاي كه يك هدف و برنامه داشته باشند. به ديگر سخن، دين، عميقترين، حقيقيترين و ماندگارترين امري است كه ميتواند مردمان را به همبستگي اجتماعي دروني برساند و اين وفاق جمعي دروني، لازمه همبستگي اجتماعي بر اساس شاخصهاي بيروني است.
آيه مباركه «إِنّ اللّهَ لا يُغَيِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتّي يُغَيِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ» (رعد:11) شاهدي است بر اين سخن كه تغيير اجتماعي، بر تحول انفسي بنا شده است و تا اين امر رخ ندهد، همبستگي اجتماعي، ممكن نيست. در نيم قرن اخير نيز، جدايي پاكستان از هند (1947م.) و تشكيل جمهوري اسلامي پاكستان (1956م.) و انقلاب اسلامي ايران نشان داد كه دين در جهت تكوين امت واحد، در عرض سرزمين، تاريخ، آداب و سنن و زبان مشترك قرار نميگيرد، بلكه اگر ديگر اشتراكها در طول دين واحد قرار نگيرند، قدرت و امكان ايجاد يك امت را ندارند. بنابراين، ميتوان ادعا كرد كه تنها توافق اجتماعي ماندگار، توافق اجتماعي مبتني بر دين است.
( سيد مرتضي آويني، 1378،:53 و 54)
------------------------------------------
حتي تمدن جديد غرب، وامدار دين است. پژوهشهاي ماكس وبر نشان داد كه تمدن امروز غرب، عرصه تعيّن خويش را در يك وفاق جمعي ديني يافته است. به ديگر سخن، اگر اصلاحات ديني مسيحيت در اروپاي غربي پديد نميآمد و روحيه سرمايهداري كه سرچشمه انقلاب صنعتي است، در اروپاي غربي گسترش نمييافت، تمدن تكنولوژيك غرب نيز شكل نميگرفت. وي آشكارا ميگويد كه اگر پروتستانتيسم، قرب به خدا را در هويت دنيايي بشر معنا نميكرد و همچنان ملازمه قرب به مسيح با رهبانيت حفظ ميشد، اروپا امكان رويكرد به روحيه سرمايهداري را نمييافت.
( ماكس وبر : 133-157.)
------------------------------------------
ادامه دارد....
موضوعات مرتبط: مقالات
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: مقالات
تاريخ : سه شنبه 31 فروردين 1395نظر بدهید
| 10:16 | نویسنده : سید علیرضا شفیعی مطهر | درباره وب
نويسندگان
موضوعات وب
لينک دوستان
تبادل
لینک هوشمند
برای تبادل
لینک ابتدا ما
را با عنوان
وب نامه شفیعی
مطهر و
آدرس
modara.LoxBlog.ir
لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.
لينک هاي مفيد
برچسبها وب
آخرین مطالب
پيوندهاي روزانه
آرشیو مطالب
لينک هاي مفيد
امکانات وب